Společnost S.C.Electric & Gas a Santee Cooper se rozhodly zastavit výstavbu v navrhované jaderné elektrárně V.C. Summer se dvěma AP1000 reaktory od firmy Westinghouse. Oba zákazníci tak přijdou až o 9 miliard dolarů, které již byly do projektu vynaloženy.

Představenstvo společnosti Santee Cooper jednalo minulý týden a nejprve a oznámilo, že v tomto okamžiku nebude pokračovat stavba ani jednoho ze dvou rozestavěných jaderných reaktorů. SCE & G, dceřiná společnost společnosti SCANA Corp. (na burze NYSE: SCG), reagovala brzy poté, když se přidala k tomuto rozhodnutí.

Reaktory se stavěly od roku 2008 a odhadovaná cena dokončení se dnes vyšplhala na 16 miliard dolarů. SCANA a SCE&G tak uvádějí, že nedostavěním ušetří obyvatelům Jižní Karolíny 7 miliard, které by se ještě musely na dokončení elekrárny vynahradit. Vinou je ultranízká cena zemního plynu a nedostatky při výstavbě a projektu.

Pro Westinghouse je to druhá smrtelná rána tento rok: po nákupu Stone&Webster od CB&I musela společnost hledat uchranu před věřiteli. Teď jsou dva jejich nejnovětší reaktory na domácí půdě nechány rozestavěny.

Na americké straně je teď mnoho jaderných odborníků "na dlažbě", což je příležitost pro konkurenční elektrárny. Z rozestavěné elektrárny se dají některé komponenty použít jak v rozestavěné Vogtle, tak možná i jinde po světě.

Podobná situace byla na americkém trhu s jadernými elektrárnami v 80. letech minulého století, kdy vysoké úrokové míry nechaly desítky reaktorů v nedokončeném rozestavěném stavu. Dnes to jsou oblasti s levným břidličným plynem, kde plynové elektrárny vytlačují jádro. Ukazuje se tak, že dlouhodobé investice (jaderný reaktor je investice na 80 let) umějí lépe spravovat centralizované vlády (např. Korea, Čína, Rusko, Francie) než obchodní korporace, kde je třeba zisk produkovat každý rok a ne za 80 let.

Ono za 5 let už firmu povede úpně jiná parta lidí...