Pokud odebíráte elektřinu od Pražské energetiky, můžete si zakoupit produkt PREekoproud. Tento balíček nabízí “dodávku 100% zelené elektřiny” a “šetří životní prostředí”. Rakušané by bledli. Oboje je totiž nesmysl.

Jakto, že nám “šetří životní prostředí”? Ke každému instalovanému 1kWe “zeleného zdroje” musí být k dispozici 1kWe zálohy.  To proto, aby, až si ráno budeme chtít ohřát čaj a nebude ani foukat vítr a ani svítít slunce nebo téct voda, nějaká elektřina vůbec byla. Tato záloha bude většinou uhlí nebo plyn. Kdyby se postavila jen tato "záloha" (tedy např. plynové elektrárny bez větrníků a fotovoltaických panelů, které teď účinně pokrývá sníh), určitě by to bylo efektivnější.

Jakto, že zajistí "dodávku 100% zelené elektřiny"? To technicky, fyzíkálně prostě nelze. Elektřina nelze vyrobit a skladovat jako cihly ve skladu.

V PRE energetice rozumějí; sami dobře vědí, jakého kočkopsa prodávají.  Vlastní lidé z PRE píší: ... není možné zajistit, aby elektřina vyrobená ve vybraném typu elektrárny byla spotřebována v konkrétním odběrném místě, například v tom vašem. Ekonomicky to však možné je! Zelené elektřiny nakupujeme vždy takové množství, které bezpečně pokrývá spotřebu našich zákazníků, kteří o ni projeví zájem, proto zaplatíte vždy pouze za 100% zelenou elektřinu. Kladné saldo bilance je certifikováno společností TÜV NORD CZECH, s. r. o. Dodávku elektřiny s produktem PREekoproud lze tedy bezpochyby označit jako 100% zelenou. 

Ne. Ne a bezpochyby 100% ne. Ani ekonomicky nás nepřesvědčí, možná tak ideologicky. Zelený PREekoproud je totiž nejdražší volba od PRE.

Prostě PRE nakupuje, jako každá rozvodná společnost, elektřinu ode všech dodavatelů, i od dotovaných "zelených". A několika, promiňte mi to slovo, kavkám tuto "směs" prodají dráž. 

A pro kolegy z PRE, kteří dočetli až sem - napište nám prosím, kolik zelených kavek jste chytili? Třeba by se chtěly přestěhovat do Rakouska za kamarády...