Jak jsem psal dříve, nákup S&W pro Westinghouse přinesl mnohé otázky.  Zejména se řeší, bude-li tato firma stavět reaktory za hranicemi. Zatím to vypadá, že věc nebude tak horká.

Co se týče britského projektu Moorside, kde mají být reaktory AP1000, hledá NuGen nového investora stavby. Typ reaktoru by měl být zachován. A britská podpora Moorside je tak veliká, že jsem přesvědčen, že bude projekt nakonec dokončen. Stejně tak rozestavěné reaktory v Číně. Samozřejmě, že při tak velké změně uvnitř firmy se u Westinghouse teď nejvíce v prodejních týmech vyčkává na novou strategii, ale stavby reaktorů jsou jako stavby pyramid - kde stavební cyklus nejsou měsíce a roky, ale desetiletí. V samotných USA jsou sice reaktory ve skluzu, ale též budou dostavěny.

Rosatom naproti tomu řeší příjemnější problémy. Jak v Maďarsku tak v Egyptě bude stavbu z velké části financovat právě ruský dodavatel. 4 reaktory pro Egypt a 2 pro Maďarsko dostaly tento měsíc vylepšenou nabídku ruského financování. A není to laciná záležitost, jde o desítky miliard dolarů. Napříkald pro Pakš II Rusové zvedli nabídku financování z 80% na 100%, to je na 12 miliard Euro. Rosatom si to může dovolit, má podporu ruské vlády a prezidenta. Situace tak bude podobná jako 4 reaktory v Turecku, které Rosatom též financuje.

A co v ČR? Zde ani nevíme jaký reaktor budeme stavět, ani jak ho budeme financovat. Snad po volbách?