Jihokorejský (a vlastně i Severokorejský) jaderný program byl původně obranný. Korejská snaha byla vždy získat vojenské plutonium a vyrobit jadernou bombu. Tento záměr byl však poměrně brzy odhalen a USA “donutily” Jihokorejce přejít na civilní jaderný program založený na technologii dnes již neexistující americké firmy Combustion Engineering. Dnes Jižní Korea provozuje 25 reaktorů odvozených od kanadských a amerických reaktorů.

V roce 2009 se Korejcům podařilo prodat 4 tlakovodní reaktory APR-1400 do Spojených Arabských Emirátů, kde v tendru porazili Francouze a Američany. V té době to vypadalo, že APR-1400 mohou v budoucnu kupovat Maďaři, Fini, Turci, Vietnamci, Jihoafričané a i Poláci. Stavba elektrárny Barakah na břehu Perského zálivu počala v roce 2012 a letos začaly na prvním reaktoru probíhat testy, reaktor má být uveden do provozu příští rok. Korejci též stejný typ reaktoru připojili letos k síti doma, v Shin Kori. To jsou nezpochybnitelné úspěchy. 

Ale o exportu reaktoru APR 1400 se dnes už nemluví. Proč? Jsou pro to v Evropě dva vážné důvody.

1/ Tento reaktor nemá certifikaci pro EU, tzv. EUR - European User Requirements. Soubor požadavků, na kterém se dohodly evropští provozovatelé jaderných elektráren. Chybějících parametrů je celá řada, nejmarkantnějším je jednoduchá ochranná obálka APR 1400, kde Evropa vyžaduje dvojitou. Korejci se toto snaží dohnat, ale je to běh na dlouhou trať.

2/ Korejský jaderný průmysl si prošel očistnou katarzí, kdy se v roce 2012 objevil skandál s podvody, který by se rozměry dal přirovnat k loňské aféře DieselGate u automobilky Volkswagen. Šlo o masivní podvody celého jaderného sektoru a úplatky, které pronikly do celého korejského vládního sektoru. Od té doby se potencionální zahraniční zájemci o koupi reaktorů obrátili do zemí, kde berou vážněji, že pravidla v jaderném sektoru se dodržují. Že jaderná bezpečnost je i schopnost personálu, nejen stav zařízení. Tedy, že zaměstnanci testy nefalšují, fotky neduplikují. Že odpovědní lidé podepisují, co je pravda… A že jaderný dozor toto vše fakticky kontroluje, nejen na papíře.

Vědí o těchto dvou důvodech u nás politici na všech místech?