Ten, kdyby byl vybombardován, by způsobil podle některých zpráv, „katastrofální“ následky a možné vybavení teroristů jadernými technologiemi.

Nejprve bych rád uvedl, že jsem proti jakémukoliv bombardování, i když se mu třeba říká humanitární. A to se týká jaderných reaktorů zvláště. Též si myslím, že jaderné technologie mají mít jen vlády, nejlépe silné. A ne teroristi, i když se jim třeba říká rebelové.

Ovšem ve vší férovosti – kdyby někdo samotný SRR-1 konvenčně vybombardoval, zase nic tak zlého z hlediska zamoření by se nestalo.

Podle databáze výzkumných reaktorů je SRR-1 čínský malý tepelný jaderný reaktor typu MNSR postavený v Der Al-Hadjar. Jeho využití je malé. Vyhoření paliva, které udává i množství nebezpečných radioaktivních isotopů, je též poměrně nezajímavé. Reaktor sám o sobě sice využívá vysoce obohacený uran s více než 90 procenty U235, má ho však jen velmi malé množství (méně než 1kg, oproti desítkám tun uranu u energetických reaktorů) a větší nebezpečí je tak jeho jedovaté berylium použité u SRR-1 jako reflektor.

Ale Sýrie má už s vybombardovaným jaderným reaktorem svoji zkušenost. Přesně před 6 lety proběhla operace ORCHARD, kdy Izraelci vybombardovali komplex, který se považoval za kopii severokorejského zařízení na výrobu vojenského plutonia. Satelitní snímky zmizely a všichni popřeli (Syřené, Izrealci i Američané), že se něco stalo. Nalezené stopy uranu Syřané pak označili za zakázanou izraelskou munici. Naopak Izraelci tyto vzorky označili za zbytky tajného reaktoru. Babo raď, kdo má pravdu.

Ano, Izrael má zkušenosti s bombardováním jaderných reaktorů, a to ne jen jednu. Před 32 lety při operaci OPERA izraelské F-16 zničily irácký reaktor Osirak, který byl kopií dodnes používaného francouzského reaktoru Osiris v Saclay nedaleko Paříže. Také tehdy to nebyla jaderná katastrofa. A o podobné iránské misi se spekuluje od roku 2005.

Nicméně takováto akce na jaderné zařízení, pokud není překvapivá, skýtá neskutečný potenciál pro propagandu a zpravodajské hrátky – uvažte třeba, že by někdo během krátkého konfliktu u takového minireaktoru, jakým je SRR-1, odpálil jadernou nálož a touto by zamořil okolí. Efekt by byl pro světové veřejné mínění nejméně tak devastující jako nedávný syrský útok sarinem. Doufejme tedy, že na SRR-1 nedojde. Inu, když se humanitárně bombardovalo Srbsko, taky se bomby jadernému reaktoru ve Vinči u Bělehradu vyhnuly.