Pokud se někdo ptal před vyhlášením temelínského tendru v roce 2009, kdo bude stavět dva nové bloky, byla pro mě odpověď jasná. Němci z Arevy. Varný reaktor Kerena by vyšel nejlevněji a má i snadný provoz. Tehdy to byla doba, kdy jsme vyháněli z Čech ruské špióny a také se zbavovali vadného amerického paliva od Westinghouse. Situace pro Arevu více než příznivá. Jenže Areva tehdy v Česku nelobbovala, a tak se varné reaktory do hledáčku ČEZu nedostaly (s nesmyslnou výmluvou, že je “neumíme”). Areva tehdy chtěla stavět své reaktory ve sféře francouzského zájmu od Říma přes Tripolis až po Káhiru, Česko brala jako bokovku. Arevě nešéfují Němci, ale Francouzi. Bohužel.

Po vyhlášení tendru ještě pro Arevu nebylo u nás vše ztraceno. Mohli se přihlásit s tlakovodním reaktorem ATMEA1, který je parametry srovnatelný s Kerenou i stávající ruskou a americkou nabídkou. Mimochodem právě reaktor ATMEA1 je v posledním kole výběru pro Jordánsko, kde cenově poráží druhého jordánského finalistu, ruský VVER/MIR, který je nabízen i u nás. Tedy nejen technickými parametry ale i cenou velmi dobrý reaktor. Nestalo se tak. Místo toho se objevil v nabídce pro Česko reaktor EPR.

Jenže EPR nebyl vyvinut pro země jako Česko. EPR je veliký reaktor vyvinut Arevou přesně dle požadavků francouzské elektrárenské společnosti EdF, na zakázku. Vychází ze staršího francouzského typu N4 s přidáním prvků německých reaktorů Konvoi. V samotném EdF dnes sílí tlaky na vývoj nového typu, který by EPR nahradil. EPR je prostě pro malé země moc velký a hlavně drahý na výstavbu. Hodí se nejlépe do lokalit s velkou a stálou spotřebou eletřiny, ideálně třeba vedle hliníkárny nebo velké papírny. A tak například některé americké firmy EPR odmítly. Důvody, proč ČEZ odmítl EPR, se určitě v patřičný čas také dozvíme.

Ale ani s EPR nebylo ještě pro Arevu vše ztraceno. Čekal jsem, že nastoupí moji čeští spolužáci, kteří pracují pro Arevu v německém Erlangenu, a parametry přizpůsobí Česku. Pořád byla šance i nabídku EPR pro nás upravit. A doufal jsem, že nabídka bude řízena Němci, kteří mají k nám mentalitou z účastníků tendru nejblíže. Nikoliv. Pokud fotbalisté nemění vítězný tým, zde došlo k opaku. Areva se rozhodla nasadit francouzský tým, který prohrál s EPR tendr ve Spojených Arabských Emirátech. Pro Česko posilněný o místní zaměstnance z pivovarů (opravdu, nežertuji).

Další kroky Arevy v tendru už byly jen trapný důsledek těchto přehmatů, z nichž ze své zkušenosti uvedu snahu o rozeštvání českých technických vysokých škol, zmatené konference a soutěže pro studenty.

Nejsmutnější je, že Areva o všem zmíněném od začátku věděla. Říkalo se jim to horem dolem. Inu, komu není rady…