Možná jste zaslechli o nedávné zajímavé veřejné demonstraci intelektuální síly u našich jižních sousedů. "Jadernou elektřinu nalezneme a vymýtíme z našich zásuvek," zní od rakouských ekologistů.

 

Realita je, že jaderné elektrárny kolem Rakouska provozuje:

1/ Česko,

2/ Slovensko,

3/ Maďarsko,

4/ Slovinsko,

5/ Švýcarsko a

6/ Německo.

Do toho přichází skupina rakouských ekologistů /t.j. nikoliv ekologů, abych někoho neúmyslně neurazil/ s tímto výmluvným obrázkem o zákazu dovozu české a německé jaderné elektřiny, který lze pochopit i bez znalosti němčiny:

Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, platí staré přísloví i pro GLOBAL 2000. Se sovětským plynem na věčné časy a nikdy jinak, chce se mně dodat, a s napětím sleduji další vývoj. Kdepak asi kolegové z Greenpeace udělali chybu, když kreslili tuto mapku? Nevadí Rakušanům jaderné reaktory slovinské, slovenské, maďarské či švýcarské? Nevadí jim pulzní jaderný reaktor TRIGA přímo ve Vídni? Získají v parlamentu ve Vídni většinu na přehlasování Kirchhoffových zákonů? Nevadí jim, že si před 3 měsící nevšimli radioaktivního jódu, který přes Rakousko putoval z Maďarska do Česka? Nevadí, a chleba jim chutná...