Bez jakékoliv sebestřednosti je třeba si připustit, že v Evropě jsou i jiné státy než Česko, které chtějí stavět nové jederné reaktory. Málokoho překvapí, že přemýšlejí o stejných typech jako u nás.

4 ruské reaktory VVER-1200 (podobné AES92 je na prvém obrázku) se budou stavět v Turecku, měly by běžet po roce 2016, tedy před novými českými.

Většina zbývajících evropských zemí se rozhodla pro francouzsko-německý reaktor EPR od Arevy (prostřední obrázek). To především z důvodu, že francouzská elektrárenská firma EdF má globální dosah a chce provozovat a podporovat všude stejný typ. Reaktor AP1000 (na posledním obrázku) od Westinghouse má mimo Česka největší šance v Británii.


Zajímavá je britská situace i z jiného pohledu, na ostrovech se přímo proti sobě utkávají Areva a Westinghouse. EdF energy, která vlastní všechny stávající jaderné elektrárny v zemi, bude samozřejmě stavět reaktory EPR: dle plánu by první měly stát v roce 2017, tedy také před Českem.

 

Westinghouse to má těžší, EdF si ho jistě nevybere - v zemi Albionu chějí stavět jaderné elektrárny ale i jiné firmy, mezi nimi Horizon, vlastněný německými E.ON a RWE, který má pro nové elektrárny lokality Wylfa a Oldbury. To je pro nás velmi poutavé z několika důvodů.
1) Od Němců se máme co učit. Považuji zvláště E.ON za špičkovou elektrárenskou firmu - kdyby ČEZ dokázal provozovat české jaderné reaktory jako v Německu E.ON, měly by naše jaderné reaktory faktor využití minimálně o 10 procent lepší. Elektrárny E.ON okupují přední příčky mezinárodního žebříčku WANO po několik let.
2) Horizon zvažuje pro Británii dva typy pro nás známých reaktorů - ano, jsou to AP1000 a EPR. A v následujících měsících se rozhodne, který je pro ně lepší. V podstatě tak Němci udělají práci za celé oddělení ČEZu, které teď řeší totéž. Uvidíme jestli platí, když dva dělají totéž, není to totéž. Pozice dodavatelských firem je sice v Británii a Česku různá, Westinghouse má v Británii konverzní závod a vyrábí palivo pro AGR reaktory, ale technologie nabízených elektráren je srovnatelná.

3) Přístup Horizonu mě zaujal také z ryze praktického důvodu: neřeší kolik reaktorů na jednu lokalitu, ale jaký výkon na lokalitu. Protože je EPR reaktor výkonem (a určitě bude i cenou) cca o 50 procent větší než AP1000, zvažuje Horizon například pro lokalitu Wylfa 2 reaktory EPR oproti 3 reaktorům AP1000, což ve výsledku dává stejný výkon. Možná, že i zde by si mohl ČEZ vzít inspiraci.